Deltok i World Finals for
studenter i Florida


Maria Hagen fra Molde Rytterklubb deltok i World Finals for studenter i romjula. 
Hun studerer ved NTNU/
Bachelor samfunn- og idrettsvitenskap. I mai deltok hun på studentstevne for Norge i Romania, og i Tyskland
i oktober. Så finale i Florida!
World Finals i Studentridning ble avholdt på Palm Beach Equestrian Center i Wellington, Florida 30. desember-1. januar. Studentstevnene i cupen arrangeres i forskjellige land og nasjoner fra hele verden deltar i finalen. 
 
Det norske laget bestod av Silje Martine Hagerund, Fanny Nesbakken og Maria Hagen.

 
Maria forteller:
- Studentridning er en ren rytterkonkurranse, med fokus på rytter og ikke hest. Rytterne rir på lånte hester, og ingen kan ri samme hesten 2 ganger iløpet av konkurransen. Det er 3 ryttere pr hest, hvor beste rytter pr hest går videre til neste runde.

De 6 øverste lagene før finalestevnet deltar i Gull-ligaen, mens resten konkurrerer i Sølvligaen. Norge lå på 8. plass før stevnet, og konkurrerte i Sølvligaen sammen med lag som bla USA, Canada og Østerrike.

Konkurransen foregår i både sprang og dressur, alle ryttere må delta i begge grenene. 1. runde i dressur består av et lagprogram på LC/LB-nivå, og finalen går i kür/program med øvelser til
St. George.

I sprang starter det på rundt 80cm-1m, og hinderne økes for hver runde. Finalerunden avhenger av hestematriellet man får tak i, men kan gå helt opp til 130/140cm. Hver hest rides av 3 ryttere, hvor man får 2-3 minutter til å bli kjent med hesten/ hoppe en rekk og en oxer før man skal inn å enten ri sprangbane eller dressur-program. Motstanderne avgjøres ved trekking. 
 
Tirsdag: 1. runde (dressur) gikk greit for norske laget, men hvor jeg selv dessverre mistet litt konsentrasjonen og gikk ikke videre. 
 
Onsdag: 1. runde (sprang) er det kun stilpoeng som gjelder, og eventuelle feilpoeng trekkes av fra stilpoengene. Her trakk Norge motstanderne Canada og internasjonal 2.
 
Jeg ble trukket som 3. rytter på hesten Chico. Alle rytterne inklusive meg selv var feilfrie, men scoret høyest på stil av oss 3 og gikk dermed videre til 2. runde som eneste av oss norske. I 2. runde ble jeg trukket som 1. rytter på hesten Piper. En 6 år gammel unghest. Her er det feil og stil som gjelder. Jeg og Piper red en feilfri runde, hvor de neste to rytterne fikk begge ett riv hver. 
Det var dermed klart at jeg gikk videre til finalen. I tillegg oppnådde jeg høyest stilpoeng av oss tre, jeg hadde gått videre uavhengig om de andre rev eller ikke. Fra den internasjonale dommeren fikk jeg 9-9-9 i stilpoeng.


    Sprang: 1. runde på hesten Chico.


Onsdag kveld var det gallafest, og det året ble ønsket velkommen.

Torsdag var finaledag: Her ble jeg trukket som 1. rytter på hesten Paprika. Det var en sprek og sterk hest. Finaleomgangen går på feil og tid. Her satset man alt som første rytter, som dessverre resulterte i noen bommer ned. Ingen av rytterne var feilfrie, men endte til slutt på 3.plass. 

Før konkurransen hadde jeg ikke håpet eller trodd jeg kunne nå finalen siden det var mange gode ryttere med. Flere som konkurrerer høyt i hjemlandene sine. Endte til slutt på 3. plass i sprang, 16. plass i dressur, og 5. plass kombinert sprang/dressur av totalt 27 ryttere i Sølvligaen. 

Florida-turen ble dermed over all min forventning - en bra start på et nytt år!"

Maria red for Trøndelag (TRØN) ifjor, men rir igjen for Molde Rytterklubb fra nyttår.