Instruktører på
inspirasjonstur

Her er en reportasje fra da rideskolens instruktører
Guro Grønningsæter og Tove Øyen tok en tur sørover
for å se hvordan andre rideskoler ble drevet.

   
   

"Det var bestemt at vi skulle få reise på Fagseminar for ridelærere i rideskoler, som skulle avholdes i Tønsberg i juni 2011. Vi gledet oss stort. Vi har begge undervist rideelever i mer enn 30 år, de siste 10 årene for rideskolen i klubben, og vi har aldri sett eller lært hvordan dette legges opp. Brukt eget hode (hva nå det kan si), lest litt i bøker, og ellers blitt enig om en vi tror er ”fornuftig” drift.

Tove og jeg har i denne tiden prøvet og feilet, har hatt mange forskjellige hester. Høsten 2003 startet Molde Rytterklubb rideskolen. Nå skulle det bli det godt med litt faglig påfyll.

Lørdag tok vi veien til Tønsberg, til Anders Lefdal sin rideskole. Han møtte oss og viste oss rundt på hele bruket i nesten 3 timer. Så fantastisk!

Lefdals rideskole består av 40-50 skolehester, 250-300
elever i uken mand-fredag, og andre aktiviteter i helgene. Rideskolen har en målsetting å komme opp i 4-450 brukere i løpet av et år. Rideskolehestene brukes ca. 2 timer hver i ukedagene. Går de 3 timer får de gjerne den påfølgende dagen fri. Ingen hester leies ut på for i helgene,  da er det andre arrangement. Kan nevne Sprangkurs, dressurtreninger, Champagnegalopp, fødselsdagsselskaper, og stevner i sprang og dressur. Pluss oppvisninger. I tillegg til disse hestene står det en ca 35 privathester oppstallet.

I sommer 2011 er det booket inn mer enn 630 elever på rideleir.

Alle hestene går kun på ensilasje, ikke noe høy. Anders L. Har en gård i tillegg til rideskolen, noen km fra hvor han selv dyrker markene. I tillegg må han kjøpe av lokale bønder.


Stedet har 2 ridehaller – liggende etter hverandre, med et bygg i
midten som inneholder restaurant og kafe, pluss ekspedisjon. Lekkert innredet med flis på alle gulv, flott kjøkken og flere toaletter. I restauranten i 2 etasje var hele veggen mot den nye ridehallen laget av glass, noe som gav en unik utsikt.

Utvendig var det satt opp ett forbrenningsanlegg hvor de brant møkk og all mulig søppel. Hele rideanlegget var basert på fjernvarme fra denne forbrenningsovnen som gikk til vannbåren varme. I alle gulv, også inne i hallene, i stallene og alle fortau ute var det vannbåren varme. Inne i stallene varmet det opp til 20 grader i gulvene midtvinters. Restauranten og ekspedisjonen var også oppvarmet gjennom dette gjenvinningsanlegget.

Stallene ligger i flukt med ridehallen og 2 rekker med bokser. Ingen av stallene hadde friskluftingsanlegg, utenom åpne vinduer og dører. Ute var det en stor utestall som gjestestall, en brakkestall, skrittemaskin, rundpaddock og mange store inngjerdede marker/skog som utegang til alle hestene i flokk.Der skolehestene gikk ute om vinteren var det også en ”garasje” hvor hestene kunne gå inn å hvile og spise halm. Ville de ha grønt gress eller annet for måtte de gå ut av denne garasjen. Da gav det plass for andre hester som ville inn å hvile.

Vi tok bilen videre litt bort fra ridehallen, og der var det store grønne inngjerdede beiter. De ble slått førsteslåtten før hestene slipper ut dit. Ved ene enden står mange brakker, som inneholder bo-plass til alle leir elevene. Der lå også en feltrittsbane med mange hinder i tillegg til vanngrav. Der var en stoor ny ridebane, og en privatstall som huset 15 privathester. I tillegg var der også en galloppbane som daglig ble horvet og stelt. Nesten som pusten gikk ut av oss.

Deretter ble vi invitert på kaffe og baguetter i restauranten i ridehallen. Vi fikk prate med Lise Lotte, datter til Anders Lefdal. Hun er ivrig instruktør i rideskolen. Sammen med mange jenter i 16-20 års alderen. Det var de som var ryggraden i denne rideskolen. Gode ryttere som hadde jobben med å lære videre.
For de som var veldig flinke, var tilbudet treninger i helgene med
innleide instruktører el Anders selv.

Vi ble utrolig flott mottatt og vist rundt. Så tok vi turen tilbake mot Oslo, gjennom byen og opp på Ekebergåsen, til Ekeberg Rideskole.

EKT – Ekeberg Rideskole
Nå var det litt sent lørdag ettermiddag, og vi forventet oss ikke noe. Ville bare se. Vi var kjempeheldige. Der var det jammen ridetime. Denne stallen har også rundt 40 rideskolehester, men bare to private. Rideskolehestene gikk 4-5 timer om dagen fordelt på hestene. Ridesenteret var også intergrert med en opplevelsesgård, så det fantes mange andre dyr der også.

Timen vi fikk overvære var en ”belønningstime” for de som har vært leiere på ridekurs, og terapiridningstimer. Hvis de hadde leid 3 ganger, fikk de en gratis ridetime. Splitter ny ridehall, med også her masse lys i form av vinduer. 11 hester på timen.

Snakket litt med en jente som hadde hatt dagens ridetime, og hun var snar å si at hun ikke var instruktør. Noe som beroliget oss litt, for det skjedde jo lite på denne timen, bortsett at Tove fikk en liten repetisjon på ”hode-kne og tå” – i skritt og trav.


Østern Brug

Søndag dro vi til Østern Brug. Det er et privat ridesenter, eid av
tre eiere. Rytterne rir for Bærum rideklubb.

På Østern Brug ble vi møtt av Margrete Janbu, en tidligere medlem av Molde rytterklubb, og tidl hestepasser til Tove Ø. På dette senteret er det 80 hester, derav 10 eide skolehester, pluss 2 hester lånt fra rideleir i Hemsedal.

På Rideskoletimene bruker de også mange privathester. 2 kurs på en gang – inne i en (uisolert) hall som er 20x60. 12 hester på en gruppe og 6 på den andre. Kr. 265 for time på gruppen med 12 stk og 300 for timen med 6 hester. Timene varte 45 minutter. På disse timene var det 2 instruktører og 1 assistent. Ingen sprangkurs, kun kavaletter. Da varte skolehestene lenge. Alderen på skolehestene var stort sett over 12 år. Elevene begynte gjerne når de var 5-6 år.

I stallen var det en hel gjeng med unge jenter – 12 år, som var hjelpere i stallen. Disse hjelperne leide på runderidningene på søndager fikk ofte ri, eller litt penger for denne tjenesten.

I helgene gikk skolehestene på timer på lørdag, og på runderidning på søndag.

Ansatt daglig leder har 14 000 kr brutto + egen leilighet med strøm, internett, +2 gratis hester+ 4 uker ferie- jobber 7 timer pr dag i ukedagene, men delt dagsverk (7-12 og 2-4). De resterende timene ble delt på 1 kveld i uka og foring hver 5 helg. Timer hun underviser privat på kveldstid fikk hun selv betaling for.

Det var også ansatt rideinstruktør i full stilling (Siri). I tillegg arbeidet det 5 stallansatte som stort sett hadde ansvar for møkking og utslipp. 1 lærling (assisent) som også har instruksjon. Alle disse jobber full tid. Alle bor på stedet enten i leilighet eller deler hybel 4 og 4.

 

 

Å ha hest oppstallet på Østern Brug koster ca 8000 pr mnd, men
da er det også inklusive alt. Også tilsyn ved vetrinærbesøk eller skoing. Boksene blir møkket. Hesteeieren skal bare ri. For tiden har senteret 1 ridehall, som er booket til rideskolen fra kl. 15-19. Å ri på tur er nesten ikke mulig pga av trafikk og veier.

Så dro vi videre – og kjørte feil. Dunket inn feil vei på GPS'en som førte oss 2.7 mil på avveie. Sånn var det. Vi ankom 18.05 og akkurat for sent til å få snakket med noen på Sørum Gård. Rideskolen var låst.

Vi ruslet inn i privatstallen for det var et øs-pøsende regnvær. Plutselig så ser Tove et boksskilt – med navnet Wenche Dalberg, og da skvatt hun. Det var ”vår” tidligere Wenche Raknestangen. Tove tok en tlf og av gårde dro vi på kaffe. Det var surt og kaldt også. Wenche forteller.


Sørum fritidsgård

42 hester og andre dyr. Alle besøk må avtales på forhånd. Ca 4000 kr pr mnd i oppstalling, inkl. alt. 2 sorter kraftfor. Venteliste på ca 6 – 12 mnd for å få stallplass. Hvem som får plass innstilles av et styre. Du må være over 12 år skal du få lov å pusse en hest i privatstallen.

Rideskolen på Sørum
Alle rideskoleelever får ri max 1 gang pr uke. Ingen andre besøk i stallen i løpet av uka. 12 stk på gruppa. Der finnes en venneforening for rideskolen. De skaper aktiviteter. Gymkhana, rideknapper, arbeidsdugnader etc. Består stort sett av voksne, og da flest hesteeierne ved stedet. Ellers så er det et skarpt skille mellom rideskole og private oppstallører. De stiller for Skedsmo Rideklubb.

Vi dro hjem igjen etter 2 dager fulle av inntrykk. Men med en god magefølelse. Tror vi også gjør en god jobb i vår klubb!"

Hilsen Guro og Tove

P1010002.jpg
P1010008.jpg
P1010009.jpg
P1010013.jpg
P1010014.jpg
P1010017.jpg
P1010029.jpg
P1010036.jpg
P1010038.jpg
P1010040.jpg
P1010047.jpg
P1010056.jpg
P1010057.jpg
P1010058.jpg
P1010062.jpg
P1010068.jpg